FOR FPUers : JANGAN KALAH SAMA FPU BANGLADESH …!

* Bahan dari UNAMID BULLETIN judul asli : “Bangladeshi FPU in Action” , artikan sendiri yaaa… biar pinter bahasa inggrisnya…🙂

The Bangladesh Formed Police Unit [FPU] is one out of the expected 19 FPUs to be deployed in Darfur as part of the slated 6432 man strong UNAMID Police component.

Deployed at Nyala in Sector South since November 25, 2007, it is so far the lone FPU in the mission with strength of 140, Despite initial logistical handicaps due to shipment delays, this pioneer FPU is slowly but steadily making its marks in the mission. Its self sustaining character necessitated that accommodation be addressed urgently. For four weeks they toiled relentlessly, erecting tents for offices, accommodation, and ablution at their super camp base. Courageously they braved the scorpions, snakes and dust and moved from their temporary Forward Operational Base, FOB, to the Super camp on January 21, 2008.

Once the accommodation issue was resolved, effective operational deployment began with the Sector South Police Commander introducing the FPU to firewood escort and confidence building patrols in Kalma, Otash, and El Salaam and El Sherif IDP camps.

The long range patrol from their base in Nyala to El Fasher in late February this year also provided an opportunity to evaluate their operational capabilities and acceptance by the host community. Feedback from the IDP camps and vulnerable villagers has been positive. “We feel more protected with the arrival of the FPU. We hope they will stay longer with us” Fatima Abdullah a female IDP at El Salaam said.

The FPU’s involvement in firewood escort has been of tremendous help to the IDPs. They can fetch firewood many more times during the week under the protection of the military and the FPU. The Bangladesh FPUssay they take particular pleasure in carrying out this exercise. “It is not just a duty for me. I feel morally satisfied rendering a service to humanity because humanity is one.” Enamuld Kabir FPU Platoon Commander and Liaison Officer said.

The Formed Police Units has as their primary focus to support individual Police officers in the effective execution of mandated tasks. They assist in the protection of vulnerable communities under threat of violence, conduct confidence building patrols and escort duties for IDPs as well as maintaining a presence in IDP camps.

5 Komentar

Filed under Darfur, FPU, Polisi, polri, sudan, UNAMID

5 responses to “FOR FPUers : JANGAN KALAH SAMA FPU BANGLADESH …!

  1. iis

    itu, ternyata disitu juga ada yang bisa bikin Batu Bata toh???
    apa mungkin impor dari indon’ he he…batu batanya mirip yang di indon alnya

    Cuma ngliat gambar deh’ mo ngomentarin tulisan takutnya Gue yang salah Nranslit!!

    @ iis : terima kasih masih mau comment, batu bata ? yaa memang bentuknya sama dengan di Indonesia… liat gambarnya juga boleh mba ………ha ha ha………..

  2. Wah….menantang juga ya pak…
    Ternyata kompleks juga…tapi kalau penduduk lokalnya sampai meminta mereka untuk lebih lama disitu…
    ……what the hell there?????………
    Ayo jangan mau kalah pak…ini lebih penting daripada membawa spanduk dan teriak-teriak di Jakarta………….
    (he20x gak ada hubungannya kalee)

    @ mimie : terima kasih …….. anda peka juga ya ? memang masalahnya agak ruwet lah disini……… bisa dibayangkan di Indonesia apabila rakyat suatu daerah tidak percaya lagi dengan pemerintah pusat…. jadi siapa yang di percaya ??? terjawab kan ?

  3. mRDIAZ

    bang,koq commentnya abang tentang fpu bangladesh sangat kontradiktif sekali dengan comment bg Krisna tentang fpu banglay, beliau bilang kalo fpu banglay terkenal tidak disiplin and unproduktif, btw si untung temen sekamar abang sekarang lg sekolah Int’l UN Police di norway, kayaknya bapak itu calon Dan kont fpu pengganti abang, hehehe……………..

    @ mRDIAZ : lah yang ngasih comment kan bukan gue, itu kan gw udah tulis, itu dari Buletin nya UNAMID… karena tujuan nya buat nambah semangat, masa kalah sama banglay yang ele – elekan begitu… hehehe, ok memang si Untung cocok banget jadi dan Kontingen, atau setidaknya lebih baik dari elo yang bisanya ninja…. wakakakakakak………

  4. mardiaz

    sebetulnya saya itu bukannya ninja bang tapi mencoba untung mengelak, eh salah… maksudnya mau sekolah dulu bang, jangan sampe telat gara2 maunya jalan2 terus. Abang sich nyerobot jabatan saya, jadi wadan aja diserobot apalagi jabatan laen?? wakakakaka……………… tapi kan sudah saya jelaskan bang kalo bukan abang wadan 1 pasti tidak akan tercipta blog ini

    @ mardiaz : halah…… bisa aja …. tapi dipikir – pikir bener juga sih ……..hahahahaha……….

  5. mardiaz

    bang, belum ada sebulan pisah ama mb froggy, tapi udah melankolis sekalee, huuuu…………………………… jadi mau nangis ndengernya, wakakakaka

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s